
Όμορφη σιλουέτα και υγεία μετά τα 40
Διαβάστηκε 2148 φορές
Από την Ελευθερία Κεφάλα
Με την σωστή αντιμετώπιση και την δική σας φροντίδα το σώμα θα μένει υγιές και θα σας ανταμείψει με τον καλύτερο τρόπο.
Είναι η ηλικία που οι γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με την φάση της εμμηνόπαυσης και προεμμηνόπαυσης, όπου το σώμα αλλάζει λόγο ορμονικών αλλαγών.
Σύμφωνα με μελέτες, οι γυναίκες τείνουν να παίρνουν κατά μέσο όρο 8 κιλά από τα 26 μέχρι τα 54xρόνια τους, ενώ οι πιο κρίσιμες ηλικίες βρίσκονται μεταξύ των 26-34 ετών.
Στην φάση αυτή το μέγεθος του λιπώδους ιστού αυξάνεται καθώς είναι το μέρος που αποθηκεύονται οι απαραίτητες ορμόνες (οιστρογόνα) που θα βοηθήσουν στο πέρας αυτών των αλλαγών και στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων τους.
Στο στάδιο της λεγόμενης προ εμμηνόπαυσης και εμμηνόπαυσης, το σπλαγχνικό λίπος συσσωρεύεται και είναι πια ορατό στην κοιλιά και τη μέση, κάτι που ενοχλεί αρκετά τις γυναίκες που δεν είχαν ποτέ πρόβλημα με την περιοχή της κοιλιάς τους, όμως προτεραιότητα σε αυτή την φάση είναι η καλή υγεία και η διατήρηση ή επίτευξη όμορφης σιλουέτας χωρίς ακρότητες που πιθανό έχουν αντίκτυπο στην υγεία.
Πολλές γυναίκες ακολουθούν κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή μια δίαιτα την οποία έκαναν στα 20 ή στα 30χρόνια τους και έχαναν βάρος με γρήγορο ρυθμό, χωρίς κανένα αποτέλεσμα όμως σε αυτή την περίοδο της ζωής τους. Πρέπει να γνωρίζετε ότι στα 40 δεν μπορείτε να χάσετε τα κιλά με την ίδια ευκολία όπως όταν ήσασταν 20. Θα πρέπει λοιπόν να έχετε υπομονή και να δημιουργήσετε ένα θερμιδικό έλλειμμα, που σημαίνει ότι πρέπει αν καίτε περισσότερες θερμίδες από αυτές που καταναλώνετε κυρίως με την αύξηση της σωματικής άσκησης και με την βοήθεια ενός ιδικού που θα έχει εξατομικευμένη παρακολούθηση ιδικά για εσάς.
Διατροφικά το λίπος είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία των ορμονών, ειδικά στην ηλικία των 40. Το λίπος βοηθάει να νιώθετε χορτάτες για μεγάλο χρονικό διάστημα, σας βοηθάει να χάσετε το αποθηκαυμένο λίπος και παρέχει τα πολύτιμα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτό που έχει σημασία είναι να επιλέγετε τα καλά λιπαρά, όπως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα (λιπαρά ψάρια, ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς) και να αποφεύγετε τα κορεσμένα και trans λιπαρά οξέα.
Η απώλεια μυϊκής μάζας είναι εμφανή στην περίοδο αυτή της ζωής. Ο γενικός κανόνας είναι να τρώτε τουλάχιστον 30 γραμμάρια πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα. Προτιμάτε το λευκό άπαχο κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι, την γαλοπούλα και τις φυτικές πρωτεΐνες των οσπρίων (φακές, φασόλια, σόγια). Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε έναν καλό μεταβολισμό, θα κάνετε περισσότερες καύσεις και θα είναι ευκολότερο να διατηρήσετε την σιλουέτα σας. Για την διατήρηση της μυϊκής μάζας μην ξεχνάτε την φυσική δραστηριότητα 3 φορές την εβδομάδα.
Η βιταμίνη Ε είναι σημαντική, αποτρέπει την εμφάνιση οιδήματος στο στήθος. Πηγές αποτελούν τα αμύγδαλα, το αβοκάντο, τα φυτικά έλαια, η μαλακή μαργαρίνη και οι λιναρόσποροι.
Το ασβέστιο είναι επίσης σημαντικό. Σχετική έρευνα έδειξε ότι γυναίκες που έπαιρναν μεγαλύτερη ποσότητα ασβεστίου από τη διατροφή τους είχαν κατά μέσο όρο 13% λιγότερες πιθανότητες για πρόωρη εμμηνόπαυση, πριν την ηλικία των 45 ετών, ενώ όσες είχαν υψηλά επίπεδα βιταμίνης D στη διατροφή τους είχαν 17% μικρότερο κίνδυνο για πρόωρη εμμηνόπαυση. Η επαρκή πρόσληψη του ασβεστίου επίσης μειώνει τις εξάψεις και βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στους ξηρούς καρπούς, στα πράσινη φυλλώδη λαχανικά και σε λιπαρά ψάρια.
Σύμφωνα με μελέτες, οι γυναίκες τείνουν να παίρνουν κατά μέσο όρο 8 κιλά από τα 26 μέχρι τα 54xρόνια τους, ενώ οι πιο κρίσιμες ηλικίες βρίσκονται μεταξύ των 26-34 ετών.
Στην φάση αυτή το μέγεθος του λιπώδους ιστού αυξάνεται καθώς είναι το μέρος που αποθηκεύονται οι απαραίτητες ορμόνες (οιστρογόνα) που θα βοηθήσουν στο πέρας αυτών των αλλαγών και στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων τους.
Στο στάδιο της λεγόμενης προ εμμηνόπαυσης και εμμηνόπαυσης, το σπλαγχνικό λίπος συσσωρεύεται και είναι πια ορατό στην κοιλιά και τη μέση, κάτι που ενοχλεί αρκετά τις γυναίκες που δεν είχαν ποτέ πρόβλημα με την περιοχή της κοιλιάς τους, όμως προτεραιότητα σε αυτή την φάση είναι η καλή υγεία και η διατήρηση ή επίτευξη όμορφης σιλουέτας χωρίς ακρότητες που πιθανό έχουν αντίκτυπο στην υγεία.
Πολλές γυναίκες ακολουθούν κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή μια δίαιτα την οποία έκαναν στα 20 ή στα 30χρόνια τους και έχαναν βάρος με γρήγορο ρυθμό, χωρίς κανένα αποτέλεσμα όμως σε αυτή την περίοδο της ζωής τους. Πρέπει να γνωρίζετε ότι στα 40 δεν μπορείτε να χάσετε τα κιλά με την ίδια ευκολία όπως όταν ήσασταν 20. Θα πρέπει λοιπόν να έχετε υπομονή και να δημιουργήσετε ένα θερμιδικό έλλειμμα, που σημαίνει ότι πρέπει αν καίτε περισσότερες θερμίδες από αυτές που καταναλώνετε κυρίως με την αύξηση της σωματικής άσκησης και με την βοήθεια ενός ιδικού που θα έχει εξατομικευμένη παρακολούθηση ιδικά για εσάς.
Διατροφικά το λίπος είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία των ορμονών, ειδικά στην ηλικία των 40. Το λίπος βοηθάει να νιώθετε χορτάτες για μεγάλο χρονικό διάστημα, σας βοηθάει να χάσετε το αποθηκαυμένο λίπος και παρέχει τα πολύτιμα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτό που έχει σημασία είναι να επιλέγετε τα καλά λιπαρά, όπως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα (λιπαρά ψάρια, ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς) και να αποφεύγετε τα κορεσμένα και trans λιπαρά οξέα.
Η απώλεια μυϊκής μάζας είναι εμφανή στην περίοδο αυτή της ζωής. Ο γενικός κανόνας είναι να τρώτε τουλάχιστον 30 γραμμάρια πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα. Προτιμάτε το λευκό άπαχο κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι, την γαλοπούλα και τις φυτικές πρωτεΐνες των οσπρίων (φακές, φασόλια, σόγια). Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε έναν καλό μεταβολισμό, θα κάνετε περισσότερες καύσεις και θα είναι ευκολότερο να διατηρήσετε την σιλουέτα σας. Για την διατήρηση της μυϊκής μάζας μην ξεχνάτε την φυσική δραστηριότητα 3 φορές την εβδομάδα.
Η βιταμίνη Ε είναι σημαντική, αποτρέπει την εμφάνιση οιδήματος στο στήθος. Πηγές αποτελούν τα αμύγδαλα, το αβοκάντο, τα φυτικά έλαια, η μαλακή μαργαρίνη και οι λιναρόσποροι.
Το ασβέστιο είναι επίσης σημαντικό. Σχετική έρευνα έδειξε ότι γυναίκες που έπαιρναν μεγαλύτερη ποσότητα ασβεστίου από τη διατροφή τους είχαν κατά μέσο όρο 13% λιγότερες πιθανότητες για πρόωρη εμμηνόπαυση, πριν την ηλικία των 45 ετών, ενώ όσες είχαν υψηλά επίπεδα βιταμίνης D στη διατροφή τους είχαν 17% μικρότερο κίνδυνο για πρόωρη εμμηνόπαυση. Η επαρκή πρόσληψη του ασβεστίου επίσης μειώνει τις εξάψεις και βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στους ξηρούς καρπούς, στα πράσινη φυλλώδη λαχανικά και σε λιπαρά ψάρια.
Διάβασε επίσης