H ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies.
Εφόσον πλοηγήστε σε αυτήν και χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Το κατάλαβα
×
ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ MEDIA Ε-DIET


  
    ☎ 2107243290
info@hnbdiet.gr

Ποιες είναι οι διατροφικές «παγίδες» της Καθαράς Δευτέρας;
Ποιες είναι οι διατροφικές «παγίδες» της Καθαράς Δευτέρας;
Διαβάστηκε 613 φορές
Από την Ελευθερία Κεφάλα




Τα περισσότερα πιάτα της Καθαράς Δευτέρας είναι υγιεινά. Κάποια, όμως, περιέχουν πολλές θερμίδες. Να πώς δεν θα πάρεις γραμμάριο.

Η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη ημέρα της Σαρακοστής, της περιόδου των 40 ημερών μέχρι το Πάσχα. Στο τραπέζι συνήθως επικρατούν τα θαλασσινά, όπως τα καλαμάρια, οι γαρίδες, το χταπόδι και τα όστρακα, αλλά και τα αγαπημένα συνοδευτικά που φέρνει μαζί της αυτή η μέρα. Άρα, λογικό είναι να φάμε λίγο από όλα, που βρίσκονται στο τραπέζι και ίσως λίγο παραπάνω. Όμως τα καλά νέα είναι ότι, εάν επιλέξεις με μέτρο τα τρόφιμα εκείνης της ημέρας θα έχεις πολλά οφέλη και δεν θα δεις τον αριθμό της ζυγαριάς να ανεβαίνει. Δες αναλυτικά τι προσφέρουν τα τρόφιμα που υπάρχουν στο τραπέζι και σε ποια να περιορίσεις την ποσότητα τους.

Ας ξεκινήσουμε από τον αγαπημένο μας χαλβά, παρασκευάζεται από πολτοποιημένο σουσάμι γνωστό ως ταχίνι, διατηρώντας τα οφέλη του σουσαμιού, αλλά και από σιμιγδάλι. Την Καθαρά Δευτέρα, όμως, και την προσεχή περίοδο, ο σησαμένιος είναι αυτός που προτιμάται, καθώς δεν περιέχει λάδι ή βούτυρο. Τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα του, συντελούν στην υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου, ενώ οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β κάνουν καλό στο νευρικό μας σύστημα. Στη διατροφική του αξία αξίζει να προσθέσουμε, επίσης, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το σελήνιο, το φώσφορο, τον ψευδάργυρο, με τα οφέλη τους στα οστά, στο θυρεοειδή, στα μάτια κ.ά. Εκεί που μας τα χαλάει λίγο είναι οι θερμίδες του, που φτάνουν τις 165 τα 30 γραμμάρια, οι οποίες αυξάνονται ανάλογα με το αν περιέχει ξηρούς καρπούς, σοκολάτα κ.λπ. Γι’ αυτό απόλαυσε τον, αλλά με μέτρο!

Η λαγάνα είναι ένα από τα κυρίαρχα φαγητά της Καθαράς Δευτέρας και επίσης είναι το πιο ακίνδυνο, όσο αφορά τις θερμίδες. Η σύσταση της είναι ίδια με αυτή του κανονικού ψωμιού, απλά διαφέρει ο τρόπος ζύμωσης και το επιπλέον σουσάμι. Έχει λοιπόν τις ίδιες θερμίδες με το κλασσικό ψωμί, δηλαδή τα 30 γραμμάρια αποδίδουν περίπου 80 θερμίδες.

Οι ελιές αποτελούν πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, που ωφελούν στη χοληστερίνη, συμβάλλοντας στη μείωσή της. Οι ελιές αποτελούν, επίσης, πλούσια πηγή βιταμίνης Α, ενώ παρέχουν σίδηρο, ασβέστιο, φυτικές ίνες και πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικές ουσίες που βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών.

Ο ταραμάς ή ταραμοσαλάτα, παρασκευάζεται από αυγά ψαριών, ψωμί, αλάτι, λεμόνι και ελαιόλαδο. Είναι τρόφιμο με υψηλή διατροφική αξία, αλλά μην ξεχνάς ότι είναι υψηλό και σε θερμίδες (100γρ. ταραμά προσδίδουν περίπου 280 θερμίδες). Μία κουταλιά της σούπας (περίπου 170 θερμίδες) είναι ικανοποιητική και «ακίνδυνη» ποσότητα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουν άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Τα θαλασσινά ανήκουν στις πηγές πρωτεΐνης που ταυτόχρονα διαθέτουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, και ειδικότερα κορεσμένα, γεγονός που τα καθιστά πιο υγιεινή επιλογή, συγκριτικά με το κρέας. Παράλληλα, περιέχουν σημαντικές ποσότητες απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, όπως ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β –και ιδιαίτερα βιταμίνη Β12, η οποία περιέχεται στα θαλασσινά σε υψηλές συγκεντρώσεις-, βιταμίνες Α, D και Ε, καθώς και πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, μεταξύ των οποίων σελήνιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο και ιώδιο.Μπορείς να τα καταναλώσεις άφοβα εκτός αν έχεις υψηλό ουρικό.

Τέλος, δε θα πρέπει να ξεχνάς πως η διατροφική αξία των θαλασσινών επηρεάζεται σημαντικά και από τον τρόπο μαγειρέματος, ο οποίος μπορεί να αυξήσει σημαντικά τόσο το θερμιδικό τους περιεχόμενο όσο και την περιεκτικότητα σε λιπαρά. Συνεπώς, προτίμησε να απολαύσεις τα θαλασσινά ψητά ή βραστά και να αποφύγεις το τηγάνισμά τους.

Απόλαυσε την μέρα και τα έθιμα της χωρίς υπερβολές.
Καλό τριήμερο!!!

Διάβασε επίσης

  • Tips και τροφές που θα αυξήσουν τον μεταβολισμό σου
  • 8 λόγοι για να τρως πεπόνι κάθε μέρα
  • Να τρέφεσαι υγιεινά δεν σημαίνει να κάνεις δίαιτα
  • Οι σπόροι chia βοηθάνε στο αδυνάτισμα
  • Οι κορυφαίες συνήθειες που έχουν οι υγιείς άνθρωποι
  • Να γιατί υπάρχει λόγος, να τρως γιαούρτι το πρωί
Health Nutrition Balance © 2020 All rights reserved

menu
  
Ποιες είναι οι διατροφικές «παγίδες» της Καθαράς Δευτέρας;
Ποιες είναι οι διατροφικές «παγίδες» της Καθαράς Δευτέρας;
Διαβάστηκε 613 φορές
Από την Ελευθερία Κεφάλα




Τα περισσότερα πιάτα της Καθαράς Δευτέρας είναι υγιεινά. Κάποια, όμως, περιέχουν πολλές θερμίδες. Να πώς δεν θα πάρεις γραμμάριο.

Η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη ημέρα της Σαρακοστής, της περιόδου των 40 ημερών μέχρι το Πάσχα. Στο τραπέζι συνήθως επικρατούν τα θαλασσινά, όπως τα καλαμάρια, οι γαρίδες, το χταπόδι και τα όστρακα, αλλά και τα αγαπημένα συνοδευτικά που φέρνει μαζί της αυτή η μέρα. Άρα, λογικό είναι να φάμε λίγο από όλα, που βρίσκονται στο τραπέζι και ίσως λίγο παραπάνω. Όμως τα καλά νέα είναι ότι, εάν επιλέξεις με μέτρο τα τρόφιμα εκείνης της ημέρας θα έχεις πολλά οφέλη και δεν θα δεις τον αριθμό της ζυγαριάς να ανεβαίνει. Δες αναλυτικά τι προσφέρουν τα τρόφιμα που υπάρχουν στο τραπέζι και σε ποια να περιορίσεις την ποσότητα τους.

Ας ξεκινήσουμε από τον αγαπημένο μας χαλβά, παρασκευάζεται από πολτοποιημένο σουσάμι γνωστό ως ταχίνι, διατηρώντας τα οφέλη του σουσαμιού, αλλά και από σιμιγδάλι. Την Καθαρά Δευτέρα, όμως, και την προσεχή περίοδο, ο σησαμένιος είναι αυτός που προτιμάται, καθώς δεν περιέχει λάδι ή βούτυρο. Τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα του, συντελούν στην υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου, ενώ οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β κάνουν καλό στο νευρικό μας σύστημα. Στη διατροφική του αξία αξίζει να προσθέσουμε, επίσης, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το σελήνιο, το φώσφορο, τον ψευδάργυρο, με τα οφέλη τους στα οστά, στο θυρεοειδή, στα μάτια κ.ά. Εκεί που μας τα χαλάει λίγο είναι οι θερμίδες του, που φτάνουν τις 165 τα 30 γραμμάρια, οι οποίες αυξάνονται ανάλογα με το αν περιέχει ξηρούς καρπούς, σοκολάτα κ.λπ. Γι’ αυτό απόλαυσε τον, αλλά με μέτρο!

Η λαγάνα είναι ένα από τα κυρίαρχα φαγητά της Καθαράς Δευτέρας και επίσης είναι το πιο ακίνδυνο, όσο αφορά τις θερμίδες. Η σύσταση της είναι ίδια με αυτή του κανονικού ψωμιού, απλά διαφέρει ο τρόπος ζύμωσης και το επιπλέον σουσάμι. Έχει λοιπόν τις ίδιες θερμίδες με το κλασσικό ψωμί, δηλαδή τα 30 γραμμάρια αποδίδουν περίπου 80 θερμίδες.

Οι ελιές αποτελούν πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, που ωφελούν στη χοληστερίνη, συμβάλλοντας στη μείωσή της. Οι ελιές αποτελούν, επίσης, πλούσια πηγή βιταμίνης Α, ενώ παρέχουν σίδηρο, ασβέστιο, φυτικές ίνες και πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικές ουσίες που βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών.

Ο ταραμάς ή ταραμοσαλάτα, παρασκευάζεται από αυγά ψαριών, ψωμί, αλάτι, λεμόνι και ελαιόλαδο. Είναι τρόφιμο με υψηλή διατροφική αξία, αλλά μην ξεχνάς ότι είναι υψηλό και σε θερμίδες (100γρ. ταραμά προσδίδουν περίπου 280 θερμίδες). Μία κουταλιά της σούπας (περίπου 170 θερμίδες) είναι ικανοποιητική και «ακίνδυνη» ποσότητα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουν άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Τα θαλασσινά ανήκουν στις πηγές πρωτεΐνης που ταυτόχρονα διαθέτουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, και ειδικότερα κορεσμένα, γεγονός που τα καθιστά πιο υγιεινή επιλογή, συγκριτικά με το κρέας. Παράλληλα, περιέχουν σημαντικές ποσότητες απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, όπως ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β –και ιδιαίτερα βιταμίνη Β12, η οποία περιέχεται στα θαλασσινά σε υψηλές συγκεντρώσεις-, βιταμίνες Α, D και Ε, καθώς και πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, μεταξύ των οποίων σελήνιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο και ιώδιο.Μπορείς να τα καταναλώσεις άφοβα εκτός αν έχεις υψηλό ουρικό.

Τέλος, δε θα πρέπει να ξεχνάς πως η διατροφική αξία των θαλασσινών επηρεάζεται σημαντικά και από τον τρόπο μαγειρέματος, ο οποίος μπορεί να αυξήσει σημαντικά τόσο το θερμιδικό τους περιεχόμενο όσο και την περιεκτικότητα σε λιπαρά. Συνεπώς, προτίμησε να απολαύσεις τα θαλασσινά ψητά ή βραστά και να αποφύγεις το τηγάνισμά τους.

Απόλαυσε την μέρα και τα έθιμα της χωρίς υπερβολές.
Καλό τριήμερο!!!
T. 2107243290 - info@hnbdiet.gr
Health Nutrition Balance © 2020 All rights reserved

menu
  
Ποιες είναι οι διατροφικές «παγίδες» της Καθαράς Δευτέρας;
Ποιες είναι οι διατροφικές «παγίδες» της Καθαράς Δευτέρας;
Διαβάστηκε 613 φορές
Από την Ελευθερία Κεφάλα




Τα περισσότερα πιάτα της Καθαράς Δευτέρας είναι υγιεινά. Κάποια, όμως, περιέχουν πολλές θερμίδες. Να πώς δεν θα πάρεις γραμμάριο.

Η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη ημέρα της Σαρακοστής, της περιόδου των 40 ημερών μέχρι το Πάσχα. Στο τραπέζι συνήθως επικρατούν τα θαλασσινά, όπως τα καλαμάρια, οι γαρίδες, το χταπόδι και τα όστρακα, αλλά και τα αγαπημένα συνοδευτικά που φέρνει μαζί της αυτή η μέρα. Άρα, λογικό είναι να φάμε λίγο από όλα, που βρίσκονται στο τραπέζι και ίσως λίγο παραπάνω. Όμως τα καλά νέα είναι ότι, εάν επιλέξεις με μέτρο τα τρόφιμα εκείνης της ημέρας θα έχεις πολλά οφέλη και δεν θα δεις τον αριθμό της ζυγαριάς να ανεβαίνει. Δες αναλυτικά τι προσφέρουν τα τρόφιμα που υπάρχουν στο τραπέζι και σε ποια να περιορίσεις την ποσότητα τους.

Ας ξεκινήσουμε από τον αγαπημένο μας χαλβά, παρασκευάζεται από πολτοποιημένο σουσάμι γνωστό ως ταχίνι, διατηρώντας τα οφέλη του σουσαμιού, αλλά και από σιμιγδάλι. Την Καθαρά Δευτέρα, όμως, και την προσεχή περίοδο, ο σησαμένιος είναι αυτός που προτιμάται, καθώς δεν περιέχει λάδι ή βούτυρο. Τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα του, συντελούν στην υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου, ενώ οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β κάνουν καλό στο νευρικό μας σύστημα. Στη διατροφική του αξία αξίζει να προσθέσουμε, επίσης, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το σελήνιο, το φώσφορο, τον ψευδάργυρο, με τα οφέλη τους στα οστά, στο θυρεοειδή, στα μάτια κ.ά. Εκεί που μας τα χαλάει λίγο είναι οι θερμίδες του, που φτάνουν τις 165 τα 30 γραμμάρια, οι οποίες αυξάνονται ανάλογα με το αν περιέχει ξηρούς καρπούς, σοκολάτα κ.λπ. Γι’ αυτό απόλαυσε τον, αλλά με μέτρο!

Η λαγάνα είναι ένα από τα κυρίαρχα φαγητά της Καθαράς Δευτέρας και επίσης είναι το πιο ακίνδυνο, όσο αφορά τις θερμίδες. Η σύσταση της είναι ίδια με αυτή του κανονικού ψωμιού, απλά διαφέρει ο τρόπος ζύμωσης και το επιπλέον σουσάμι. Έχει λοιπόν τις ίδιες θερμίδες με το κλασσικό ψωμί, δηλαδή τα 30 γραμμάρια αποδίδουν περίπου 80 θερμίδες.

Οι ελιές αποτελούν πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, που ωφελούν στη χοληστερίνη, συμβάλλοντας στη μείωσή της. Οι ελιές αποτελούν, επίσης, πλούσια πηγή βιταμίνης Α, ενώ παρέχουν σίδηρο, ασβέστιο, φυτικές ίνες και πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικές ουσίες που βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών.

Ο ταραμάς ή ταραμοσαλάτα, παρασκευάζεται από αυγά ψαριών, ψωμί, αλάτι, λεμόνι και ελαιόλαδο. Είναι τρόφιμο με υψηλή διατροφική αξία, αλλά μην ξεχνάς ότι είναι υψηλό και σε θερμίδες (100γρ. ταραμά προσδίδουν περίπου 280 θερμίδες). Μία κουταλιά της σούπας (περίπου 170 θερμίδες) είναι ικανοποιητική και «ακίνδυνη» ποσότητα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουν άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Τα θαλασσινά ανήκουν στις πηγές πρωτεΐνης που ταυτόχρονα διαθέτουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, και ειδικότερα κορεσμένα, γεγονός που τα καθιστά πιο υγιεινή επιλογή, συγκριτικά με το κρέας. Παράλληλα, περιέχουν σημαντικές ποσότητες απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, όπως ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β –και ιδιαίτερα βιταμίνη Β12, η οποία περιέχεται στα θαλασσινά σε υψηλές συγκεντρώσεις-, βιταμίνες Α, D και Ε, καθώς και πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, μεταξύ των οποίων σελήνιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο και ιώδιο.Μπορείς να τα καταναλώσεις άφοβα εκτός αν έχεις υψηλό ουρικό.

Τέλος, δε θα πρέπει να ξεχνάς πως η διατροφική αξία των θαλασσινών επηρεάζεται σημαντικά και από τον τρόπο μαγειρέματος, ο οποίος μπορεί να αυξήσει σημαντικά τόσο το θερμιδικό τους περιεχόμενο όσο και την περιεκτικότητα σε λιπαρά. Συνεπώς, προτίμησε να απολαύσεις τα θαλασσινά ψητά ή βραστά και να αποφύγεις το τηγάνισμά τους.

Απόλαυσε την μέρα και τα έθιμα της χωρίς υπερβολές.
Καλό τριήμερο!!!
T. 2107243290 - info@hnbdiet.gr
Health Nutrition Balance © 2020 All rights reserved