
ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΙΜΑΛΑΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΩΦΕΛΙΜΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΑΛΑΤΙ ?
Διαβάστηκε 305 φορές
Από την Ελευθερία Κεφάλα
Το αλάτι Ιμαλαΐων έχει γίνει γνωστό για την περιεκτικότητα σε μικροθρεπτικά συστατικά (όπως κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο). Εντούτοις αυτή περιεκτικότητα είναι μόνο σε ποσοστό 1- 5%, το οποίο θεωρείται μικρό.
Ένας ισχυρισμός που διαβάζουμε συχνά είναι ότι το ροζ αλάτι περιέχει λιγότερο νάτριο από το κανονικό, γι’ αυτό και είναι πιο υγιεινό. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού όλα τα ορυκτά άλατα περιέχουν σχεδόν την ίδια ποσότητα νατρίου όπως και το επιτραπέζιο, όμως θα μπορούσαμε να πούμε ότι επειδή έχει πιο αλμυρή γεύση, το χρησιμοποιούμε σε μικρότερες ποσότητες αν και δεν υπάρχει κάποια επιστημονική μελέτη που να επιβεβαιώνει το παραπάνω. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούμε αλάτι, από όπου και αν προέρχεται.
Και το αλάτι Ιμαλαΐων και το ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι είναι ποιοτικά καλά και ωφελούν την υγεία, όταν καταναλώνονται με μέτρο. Το συνηθισμένο επιτραπέζιο αλάτι, που βρίσκεται στα ράφια όλων των σούπερ μάρκετ, έχει τόσο πολύ υποβληθεί σε επεξεργασία με πρόσθετες ουσίες και χημικά που δεν είναι τόσο πλούσιο σε φυσικά συστατικά.
Ακόμη οι σχετικές οδηγίες συστήνουν την καθημερινή κατανάλωση λιγότερων από 2.300 mg νατρίου την ημέρα- ποσότητα που αντιστοιχεί σε ένα κουταλάκι του γλυκού .Ο μέσος πολίτης όμως λαμβάνει ημερησίως 10 γραμμάρια.
Μπορεί να αναγράφεται στην ετικέτα του ροζ αλατιού ότι είναι ποιοτικά καλό και ωφελεί την υγεία όπως το θαλασσινό ,αλλά θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο ,καθώς επιδρά εξίσου αρνητικά στην αρτηριακή πίεση, άρα και στην εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και στην αγορά να προτιμάμε αυτά που έχουν υποστεί τη λιγότερη επεξεργασία
Ένας ισχυρισμός που διαβάζουμε συχνά είναι ότι το ροζ αλάτι περιέχει λιγότερο νάτριο από το κανονικό, γι’ αυτό και είναι πιο υγιεινό. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού όλα τα ορυκτά άλατα περιέχουν σχεδόν την ίδια ποσότητα νατρίου όπως και το επιτραπέζιο, όμως θα μπορούσαμε να πούμε ότι επειδή έχει πιο αλμυρή γεύση, το χρησιμοποιούμε σε μικρότερες ποσότητες αν και δεν υπάρχει κάποια επιστημονική μελέτη που να επιβεβαιώνει το παραπάνω. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούμε αλάτι, από όπου και αν προέρχεται.
Και το αλάτι Ιμαλαΐων και το ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι είναι ποιοτικά καλά και ωφελούν την υγεία, όταν καταναλώνονται με μέτρο. Το συνηθισμένο επιτραπέζιο αλάτι, που βρίσκεται στα ράφια όλων των σούπερ μάρκετ, έχει τόσο πολύ υποβληθεί σε επεξεργασία με πρόσθετες ουσίες και χημικά που δεν είναι τόσο πλούσιο σε φυσικά συστατικά.
Ακόμη οι σχετικές οδηγίες συστήνουν την καθημερινή κατανάλωση λιγότερων από 2.300 mg νατρίου την ημέρα- ποσότητα που αντιστοιχεί σε ένα κουταλάκι του γλυκού .Ο μέσος πολίτης όμως λαμβάνει ημερησίως 10 γραμμάρια.
Μπορεί να αναγράφεται στην ετικέτα του ροζ αλατιού ότι είναι ποιοτικά καλό και ωφελεί την υγεία όπως το θαλασσινό ,αλλά θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο ,καθώς επιδρά εξίσου αρνητικά στην αρτηριακή πίεση, άρα και στην εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και στην αγορά να προτιμάμε αυτά που έχουν υποστεί τη λιγότερη επεξεργασία
Διάβασε επίσης